Здравейте, аз съм се върнала на работа, на половин раб.ден,  детето ми още няма навършени 2 год. Не ходи още на ясла. Мислех да го пускам другия месец, но счетводителката ми каза, че 50% , който получавам ще ми бъдат спряни? Това нов закон от тази година ли е, защото доколкото знам и чета, не е така?
Благодаря ви?
Благодаря на включилите се, счетоводството е външно, нямам контакт с тях. От каката знаех, че първата година изтича от датата на термина - 1 ден, тази е високосна, затова -2 дни.
Просто исках потвърждение, останалите ппдробности не ги разбирам  :good:
Благодаря, това обяснява многото документи, който са ми пратили  :wink1:
Но трябва да пусна отпуска, тя от 26.06 ли следва да започне или от 29ти?
Бебето е родено на 10.06.2019г.
Здравейте. Другата седмица изтича първата година от майчинството ми и ще се връщам на работа. Терминът ми беше 27.06.2019, кога е първият ми работен ден - 26.06.2020 или 29.06.2020?
Извинявам се предварително, но се обърках вече от документите,  които попълвам...
raynavh благодаря за вариантите! Като си на изпитателен срок, не дължи 2 заплати при съкращение?
За съжаление е казал, всеки сам да се спасява, той освобождавал не съкращавал. Просто нямам думи. :noexpression:
ХХХХХ благодаря ти за подробния отговир  :good: :wink1:
Лошото е, че шефът му не иска да съкращава, защото трябва да плаща заплати и така ги принуждава да пускат неплатени кой знае колко време. Аз съм в майчинство, сега взимам добро обезщетение, но след 3 месеца минавам на 380 лв и тогава не знам как ще го мислим.
Колко некоректни шефове ще лъснат сега  :no2:
Здравейте, извинявам се, че пиша тук, но не ррших да не пускам нова тема, ако е нужно ще пусна разбира се. Казусът е следния,  фирмата на мъжът ми го задължават да пуска 2 седмици неплатена отпуска и така всеки месец, до... докато се оправят нещата. Той е ок да изчака един, два месеца, но след това предпочита да иде на борсата, тъй като сме с две деца, и няма как да се справим с половим заплата. Въпросът ми е, неплатения отпуск как ще му навреди освен размера на обезщетението, ще има ли право на борса, здравни и т.н.?
Благодаря ви предварително!
Бъдете здрави
Получили сте сума за непълен месец, защото предполагам, че първия болничен за 45 календарни дни Ви е платен целия - до 26.06 (включително). От втория болничен (за раждане) са Ви платили за м.юни - 2 работни дни и за м.юли - 15 работни дни (до 21.07). Дните, които са застъпени в първия и втория болничен (от 10.06 до 26.06) ще Ви ги включат в третия болничен, който се издава от педиатъра на детето. Третият болничен по принцип е за 48 календарни дни, но във Вашия случай той ще е за 48+17=65 календарни дни. Хубаво е да си вземете ПИК (персонален идентификационен код) от НОИ, с който ще имате възможност да си следите нещата в сайта на НОИ.
Много благодаря, ще си взема ПИК края на месеца. Нали не е обвързано с постоянне адрес, а мога по настоящ?
Втория болничен за 2 дни от юни и за юли не ми е изплатен все още, явно зависи кога го е пуснала счетоводителката. Но сега си обяснявам защо ми се губят тези 2 дни!
Благодаря още веднъж!!  :good:
Здрвейте, моят въпрос е различен, но да не пускм нова тема. 45 дневния ми болнични започна от 13.05-26.06. Термина ми беше 27.06. Обаче родих дъщеря си на 10.06. Предадох болничния от болницата , който е от 10.06- 21.07. На 2.07 получих превод, но за непълен месец. Този превод от 45 дневния болнични ли е или са объркали нещо? Какво става като съм дала два болнични - първия прекъсва ли се?
Малко е объркано, но с две думи, взех с 2 дни по-малко и се чудя грешка ли е, или са изплатили 45 дневния болничен?
Прост вариант - намерете си познат с фирма и да ви назначат там. Ще си платите малко осигуровки, докато почнат болничните, после всеки месец само здравно и толкова... Ако сте безработна майка - лошо...
За осигуровките до 45 дневния болничен няма как да ги плащам, зтова си мисля за болничен преди това. Здравните през този болничен, независимо на каква заплата съм, са 4.8% от минималната нали? Тогава всички ще сме доволни, дай боже да се случи.
Благодаря ви за отговорите момичета, не зная какво ще е състоянието ма фирмата при съкращаването ни, но съм сигурна, че шефа ми би ми направил услуга  :good:
Здравейте отново. Пред съкращение съм , а не съм сигурна дали не съм бременна, тъй като вече бяхме правили опити. Какви варианти имам - фирмата няма да бъде заличена, мога ли да се разбера с управителя да изляза в болнични в случай на бременност, до термин?
Ще трябва ли да ми плаща осигуровки през това време, тъй като аз ще трябва да ги давам, и в момента те не са никак малко?
4,8% от 510 лв за 2018.
По-точно: процентът здравни осигуровки, който е за сметка на работодателя от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.
Значи не зависи от размера на обезщетение, което ще ми бъде изчислено, а е фиксирано. Блгодаря много на всички!
Не, не съм управител, до този момент са ми внасяни всички осигуровки. Тези здравни 24.48 процент ли са или фиксирани, защото съм осигурявана на максмалния осигурителен доход? Т.е. мога да излезна в майчинство първите 410 дни,  да си плащам здравните осигуровки на фиктивната фирма и втората година да бъда съкратена, доколкото разбрах. :wink1:
Здравейте, интересува ме първата година майчинство работодателят плаща ли осигуровки към държавата? Казуса е следния, пробваме за дете, фирмата ни е нестабилна и може всеки момент да бъде закрита, поради липса на доходи. Ако се запиша фиктивно към друга фирма, тя ще трябва ли да плаща осигуровки за първата година? Благодаря предварително!
Два дни да са проблем? Хайде стига бе :)
Благодаря ви отново  :bow:
Благодаря ви много за бързите отговори!
Казаха ми, че след време може да е проблем при изчисляване на пенсията, затова малко се паникьосах...
Здравейте, предстой ми да започна нова работа, като последния работен ден ми се пада 31ви март, което е петък. От новата фирма ми казват, че ще ми пуснат договор от 3ти април, което е понеделник, защото не можело да назначат събота и неделя, тъй като тогава не се работи. Всичко ще ми бъде платено като за цял месец, но аз се притеснявам, дали няма да има проблеми за тези два дни, в които няма да се водя никъде на работа?
Ами това ми иска счетоводителката - две в едно - удостоверение от банката за сметка за заплата и за пред НОИ.  :good: